פטנטים

מלחמות פטנטים

ענף הפטנטים נועד לספק פלטפורמה חוקית ובטוחה המעניקה בלעדיות על המצאה, וכך מעודדת את פיתוחן של המצאות חדשות. ואולם, לאור הרווחים הגלומים בפטנטים מתחוללות לא אחת מלחמות בין גופים שונים, למשל עקב אי בהירות על זכות הראשונים לפטנט, או עקב ניסיונות להפרת זכויות פטנטים. מאבקים אלו שהופכים במקרים רבים לתביעות משפטיות מתקיימים הן בקנה מידה קטן בין אנשים פרטיים, והן בקנה מידה גדול בין חברות וארגונים עם חשיפה תקשורתית נרחבת.

הסיבות לקיומן של מלחמות פטנטים

מלחמות פטנטים מתחוללות בדרך כלל בגין הפרת זכויות פטנט, ובמטרה לשמור על זכות הפיתוח והמסחר של ההמצאה בידי יזמיה החוקים. יחד עם זאת, מלחמות פטנטים רבות גם מתקיימות לאור מניעים אסטרטגיים של חברות טכנולוגיות, וכן בשל תביעות של חברות טרול פטנטים המתפרנסות מתביעות הפטנטים עצמן ומעודדות את קיומן. חלקם של המאבקים נובע מרצון של חברות למנוע פיתוח של המצאות חדשות אשר יעפילו על מוצריהן הקיימים, ואחרים מתחרות קיימת בין חברות המעוניינות למנוע פיתוח והפצה של המצאות ומוצרי חברות אחרות בשוק.

דוגמאות למלחמות פטנטים מפורסמות

מחקרים מעידים כי בכל שנת מס מתנהלות ברחבי ארה"ב אלפי תביעות פטנטים בסכומים המגיעים לעשרות מיליארדי דולרים. המאבקים הגדולים זוכים לסקירה ולחשיפה עיתונאית נרחבת, כדוגמת המקרים הבאים:

מלחמת פטנטים בתעשיית האינטרנט – מאבק שהתנהל בין פייסבוק ליאהו והסתיים בפשרה ושיתופי פעולה בין החברות.

מלחמת פטנטים בשוק המכשירים הניידים – בה נמצאה חברת סמסונג הקוריאנית כמפרה את זכויות הפטנט של אפל, וחלק ממכשיריה אמורים להיחסם לייצוא לארה"ב, יפן, גרמניה ומדינות נוספות בהן התנהלו התביעות. החברה נדרשה לשלם מיליארד דולרים פיצויים לאפל, ובהמשך, על מנת להגן על עצמה מפני תביעות עתידיות, חברה סמסונג לענקית האינטרנט גוגל שמנהלת תביעות כנגד אפל עקב הפרת זכויות יוצרים.

מיקרוסופט מגדילה היקפי רווחים מתביעות פטנטים בענף האנדרואיד – חברת מייקרוסופט מחזיקה במאגר גדול של פטנטים, והפכה אותו עם השנים לכלי מלחמה יעיל מול חברות מתחרות וחברות טרול פטנטים. מרבית מאבקיה הסתיימו בהסכמי פשרה וזיכיונות, כאשר על פי ההערכות תגמולים אלו אף גבוהים יותר ממכירות מערכות ההפעלה של מייקרוסופט.

תביעה בגין הפרת פטנט

תביעה בגין הפרת פטנט עשויה להיות עקב זיוף, העתקה, שימוש ללא אישור בעלי הפטנט, או כל הפרה אחרת של זכויות פטנטים. במקרים כגון אלו ניתן לפנות להוצאת צו מניעה זמני להפסקת הייצור והסחר הלא חוקיים עוד טרם הכרעת הדין, וכן צו חיפוש ותפיסה כראייה לשימוש הבלתי חוקי בהמצאה. לאחר פסק הדין יינתן צו מניעה קבוע, וכמו כן ניתן להגיש תביעת פיצויים כספית עקב הנזקים הכלכליים שנגרמו לממציא. חשוב לציין כי במקרים רבים תביעות אלו מסתיימות בהסדר שימוש, בו מקבל הנתבע אישור לשימוש בפטנט בתמורה לתגמולים.