פטנטים

רישוי פטנטים טכנולוגיים בתעשיית המחשבים והתקשרות

ענקיות תעשיית המחשבים והתקשרות נפגשו החודש בג´נבה כדי לדון בנושאי רישוי פטנטים טכנולוגיים.

בעשרה באוקטובר התקיים בג´נבה מפגש שולחן עגול, ביוזמת איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי (סוכנות האו"ם העוסקת בתקינה בינלאומית בתחום התקשורת האלקטרונית ובה חברות מרבית מדינות העולם, וחברות הטכנולוגייה המובילות). בין המשתתפות אפל, גוגל, מיקרוסופט, מטוטרולה אריקסון ונוקיה.

מטרת המפגש הייתה לדון במדיניות, בכל הנוגע לרישוי ושימוש בפטנטים טכנולוגיים תשתיתיים, על רקע מלחמות הפטנטים המתרחשות כיום בין החברות הללו. במוקד השיחות עמד ניסיון להגיע להכלת קונספט למתן רישוי המוכר בשם FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory – הוגן אחראי ולא מפלה), לגבי פטנטים בסיסיים ליישום תקנים של התעשייה.

לפי FRAND, בעליה של טכנולוגייה מסויימת מתחייבים להעניק לכל גורם מסחרי זכות שימוש במחיר ותנאים סבירים. השימוש בקונספט הנ"ל הופך יותר ויותר חיוני בעולם בו יש אין ספור פטנטים הקשורים לכל סטנדרט טכנולוגי והחיוניים ליצירה ושימוש של כל טלפון נייד, טאבלט או מחשב.

כל יצרן טכנולוגי חייב כיום לקבל רישיון שימוש ממאות ולפעמים אלפי בעלי פטנטים שבלעדיהם לא יוכל ליישם את המוצר שלו. לדוגמא כל מכשיר שרוצה לעשות שימוש בתקשורת Wi-Fi, לכל שימוש שהוא, עלול למצוא את עצמו מול דרישות כספיות בלתי אפשריות של כל אחד מבעלי הפטנטים שבלעדיהם אי אפשר ליצור מכשיר מבוסס Wi-Fi.

המפגש היה סגור לעיתונאים אם כי חלק מהצהרות הפתיחה וניירות העמדה של המשתתפות הותרו לפרסום. אפל, מייקרוסופוט וסיסקו קראו לשנות את המצב שבו מוצרים נחסמים, על בסיס השימוש בפטנטים חיוניים ליישום תקנים של התעשייה. מייקרוסופוט טענה לדוגמה במסמך שהציגה –

"תקנים מפותחים בתהליך שיתופי. מהנדסים ממגוון חברות וקבוצות משלבים ידיים במהלך חודשים ושנים, תורמים רעיוניות כיצד ניתן להגדיר בצורה הטובה ביותר תקן חדש. רעיונות אלה נכללים פעמים רבות בפטנטים המתארים דרכים חדשות וטובות לבצע פונקציות שונות. חברות רבות מפיקות תועלת מרעיונות אלה הנכללים בכל תקן חדש, ובתמורה מתחייבות שאם להן יהיה פטנט חיוני ליישום התקן, הן יהפכו אותם לזמינים לכל….."

"שיטת התקינה הבינלאומית עובדת היטב, מכיוון שחברות התורמות לאותם תקנים, מתחייבות שהפטנטים הבסיסיים שלהן, יהיו זמינים לכל האחרים על בסיס הוגן, אחראי ולא מפלה. הן הצרכנים והן התעשייה כולה יסבלו במידה וחברות שונות יתעלמו מהתחייבות זו וינסו לחסום אחרים משיווק מוצרים בעזרת בפטנטים שכאלה."

גורמים אחרים מתנגדים לגישה זו. נוקייה טענה במסמך שלה כי
"יש מצבים בהם צווי מניעה נגד גורמים שלא מעוניינים לקבל רישיון, חיוניים כדי לתמוך בזכויות הקניין הרוחני של הבעלים. לדוגמה סירוב מוחלט לדון ברישיון, או סירוב לשלם פיצויים שנקבעו על ידי בתי משפט."

אחרים אף טענו כי אין כלל בעיה במצב הנוכחי, וכי שינוי כללי הרישוי עלולים לביא ליותר תביעות, כיוון שהדבר יעודד חברות להתנגד לכך שהפטנטים שלהם יוכרזו כבסייים וחיוניים לתקן מסוים.
לאור בקשות של התקשורת הבינלאומית הורשו עיתונאים להשתתף בחלק הראשון של המפגש, בו כל נציג נשא הצהרה של כמה דקות. לאחר מכן הדיון נסגר לתקשורת.